Sport és táncközpont Calaisban

2011.05.03 13:35

A Remingtonstyle által tervezett sport és táncközpont Calaisban a maga nemében is példamutatónak számít az elmúlt 3 évben, Európában felbukkanó önkormányzati sportcsarnokok tekintetében. Ez a tisztán funkcionális, szinte leírhatatlan épület központi találkozóhellyé, városi referenciaponttá, valamint kifinomult építészeti objektummá fejlődött.

Az épület Beau-Marais kerületben található, amely az 1960-as években, a városi megújulás keretében kiépült lakónegyed: fő jellemzője az ún. „Grand Ensembles”, amely épületeket a 2. világháborút követően húztak fel. Ezek közül több létesítményt nagyságuk miatt bontottak le, ezért a tervezők a legújabb sportcsarnok esetében már figyeltek arra, hogy minimalizálják a méreteket a homlokzat finom előtérbe helyezésével. Az objektum arányait megváltoztatva ugyanakkor átmenetet képeztek  a háború utáni kerület és a mostani, átalakított lakónegyed között. A urbánus tér és a gondos tervezés - beleértve a járdát, a kertet, az első és hátsó bejáratot - továbberősíti, illetve összeköti a sportközpontot és környékét.

Az épület kihangsúlyozása érdekében az építészek fát és betont használtak. A betont előregyártották annak érdekében, hogy az épületet meghatározott időn belül építsék fel. A fa mind a külső, mind a belső részen, illetve a homlokzaton is megjelenik. A belső térben felhasznált fatípus egy könnyebb fajta, míg a homlokzat burkolata sötét fapanelekből áll. A panelek mérete nagymértékben meghatározta az ablakok méretét is, mind az északi, mind a keleti oldalon. A nyugati és déli homlokzatokon nincs ablak: itt az épület alapja a környékre nyílik, kapcsolatot teremtve ezzel a benti sport aktivitás és a kinti városi élet között.

Hozzászólások
Bejelentkezés
Felhasználói regisztráció
Elfelejtett jelszó

Ha elfelejtette jelszavát, adja meg e-mail címét, amire küldünk egy egyszer használatos linket, amin keresztül meg tudja változtatni a jelszavát!