Védvonalban – Értékmentő tippek, tanácsok otthonunk biztonságáért

2014.05.30 10:00

Otthonunk mechanikus védelme: hangzatos szavak, de vajon mit is takarnak pontosan? Biztosan tisztában vagyunk minden veszélyforrással és gyenge ponttal, amellyel házunk, lakásunk rendelkezik? Videó-rendszer, infra-sorompó, kültéri mozgásérzékelő. Csak néhány eszköz, amely külterületeink védelmében nagyon sokat segíthet. A következő tippek és tanácsok megfogadásával, sikerrel megvédhetjük otthonunk értékeit, valamint azt is megtudhatjuk, hogy az ismert zenész, Tátrai Tibor mit tesz saját ingóságainak megóvása érdekében.

A nem kívánatos vendégek távoltartására, az ember évtizedek óta falakat, kapukat, rácsokat, erős ajtókat alkalmaz, hogy szeretteit és értékeit megóvja. Van egy mondás, mely szerint a betörők bárhova be tudnak jutni, amely alapjaiban sajnos igaz. Ám ezt meg tudjuk nehezíteni olyan mértékben, hogy ahhoz már ne fűződjön érdekük! Fontos tehát, hogy az otthon mechanikus védelmét biztosító elemek megbízhatóak legyenek és e mellett külterületeink védelmét is biztosítsuk. Külső lakókörnyezetünk sokféleképpen védhető, de fontos tudni, hogy e külső védelemnek, a lakás védelmével együttesen kell egy rendszert alkotnia, önállóan nem alkalmazható. Tátrai Tibor, az ismert gitáros, sajnos többször átélte, milyen az, ha az ember ingóságai veszélybe kerülnek:

 

„Van egy kis hétvégi, Duna-parti házunk, ahová évek óta folyamatosan megpróbálnak – néha sajnos sikerrel – bejutni a rablók. Hogy megelőzzük a későbbi bajt, ezekből az esetekből tanulva sokféle trükköt, védelmi megoldást alkalmazunk. A ház front oldalára jó minőségű zárakat, ajtókat építettünk be, ez az alapja a védelemnek. Ezen kívül be van kötve a távfelügyelet, valamint kutya is őrzi a külterületet - ez azért is fontos, mert volt már olyan eset, hogy a víz felől, csónakkal próbálták megközelíteni a rablók a kisházat” – mesélte Tátrai Tibor.

 

A következő tippek és tanácsok alkalmazásával, hatékonyan előzhető meg bármilyen illetéktelen behatolás – az Árgus Security vagyonvédelmi cég és a Hörmann Hungária garázskapu-gyártó segít eligazodni a különböző biztonsági megoldások gyűjteményében.

 

1.       Az első védvonal: a kertkapuk, a külső terület megfelelő zárása

A kertkapuk zárása szinte evidens, az egyik pillére annak, hogy megakadályozzuk a nem kívánt látogatók bejutását. A jó minőségű kaput és zárat nevezhetjük az első védvonalnak, fordítsunk hát figyelmet ezek beszerzésére is! Fontos például, hogy több ponton záródó, minőségi zárszerkezetet válasszunk, és kerítésünk építésénél se csupán az esztétikai szempontok játszanak szerepet – itt a jelszó: minél magasabb, annál jobb!

 

2.       A második védvonal: külterületi védelem (a kapu és a lakás között). De milyen lehetőségeink vannak?

 

·         Videó-rendszer: megfigyelő-rendszer, mely alkalmas az események élőképen történő megjelentésére és dokumentálására, de valós idejű riasztás kiváltására nem.

·         Infra-sorompó: az infra-sorompó ahogy a neve is mutatja, egy sávban érzékeli, megszakítják-e a folytonosságát, így egyfajta láthatatlan kerítést képez a védett terület körül. Megfelelő kiépítés esetén a téves riasztások száma minimális.

·         Kültéri mozgásérzékelő: a kültéri mozgásérzékelő a belterületi érzékelőkhöz hasonlatosan, a kültéren történő mozgásokat érzékeli, azok váltják ki a riasztásokat. Nagyobb élőlényekre téves riasztást generálhat.

 

3.       A harmadik védvonal: a jó minőségű nyílászárók (ajtók, ablakok, garázskapuk)

A nyílászárók minőségétől nagyban függ a lakásba való bejutási idő, ugyanis egy gyengébb minőségű ajtón, másodperceken belül átjutnak, míg egy megfelelő minősítésekkel rendelkező ajtó vagy garázskapu, percekre is vissza tudja tartani az elkövetőt, miközben a távfelügyeleti rendszer már riasztást generált, és érkezik a járőrszolgálat. A betörők általában tudatosan választanak célt, mérlegelik, hogy az ingatlan védelmi szintjéhez mérten, mekkora kockázatot kell vállalniuk, ha be akarnak jutni.

Hozzászólások
Bejelentkezés
Felhasználói regisztráció
Elfelejtett jelszó

Ha elfelejtette jelszavát, adja meg e-mail címét, amire küldünk egy egyszer használatos linket, amin keresztül meg tudja változtatni a jelszavát!