Otthonunk őre: a biztonságos bejárati ajtó

2013.05.21 16:00

Az otthon védelme mindenki számára fontos szempont napjainkban. Egy-egy ház vagy lakás bejárati ajtaja az első „akadály”, amelybe a betörő ütközik, ha bűncselekményt tervez, ezért nem mindegy, hogy milyen ajtóval, zárral találja szemben magát. A Hörmann Doszpot Péterrel – egykori rendőrségi főnyomozóval – közösen hívja fel a figyelmet a biztonság emberi és technikai oldalára.

A statisztikák szerint, a vagyon elleni bűncselekmények száma egyre emelkedik az országban, így jogosan félthetjük értékeinket. Azért, hogy a betöréseket és bűncselekményeket megelőzzük, nem elég csak egy jó riasztó rendszer beszereltetése, hanem ügyelnünk kell a biztonság számos más tényezőjére is. A ház bejárati ajtaja ezért legyen különleges – és ne csak esztétikai, hanem biztonsági szempontból is! Illeszkedjen a ház stílusához, dicsérje a tulajdonos jó ízlését, de ugyanakkor,  feleljen meg a legmagasabb fokú biztonsági követelményeknek  is!  Ma már az is fontos szempont a vásárlásnál, hogy jó  hőszigetelési értékeivel az energia-megtakarítást is segítse, így – hosszú távon – pénzt spórolva számunkra.

 

„A biztonsági rendszerek önmagukban nem biztos, hogy elegendőek az illetéktelen személyek távoltartásához, ezért érdemes ezeket a rendszereket, például távfelügyeleti szolgáltatással is ellátni. Sok családi háznál a főbejárat mellett egy hátsó bejáraton is megközelíthető a lakás, nem elegendő tehát csak a bejárati ajtó betörésbiztosságáról gondoskodni, a hátsó bejárat minőségére is figyeljünk. Ezen kívül érdemes olyan bejárati ajtót választani, amely nagyobb biztonságot nyújtó, több pontos reteszelésű. Ám nem csak a védelmi rendszerek hatékonyságán, hanem az emberi figyelmességen is múlik a „betörésbiztos” otthon megteremtése. Hiába minőségi és biztonságos egy termék, ha nem fordítunk kellő figyelmet környezetünkre, és nem vesszük észre az apró - ránk, és értékeinkre - leselkedő veszélyeket.” – mondta el a szakember.

 

„Bejárati ajtóink esetében, a kiváló minőségű és teljes mértékben alaktartó alumínium alapanyag nem korhad, és  nem kell lefesteni. Így a Hörmann bejárati ajtói évek múlva is olyanok,  mintha újak lennének. A Hörmann ThermoPro acél ajtókhoz mindezek mellett alapkivitelként jár a magasabb biztonságot nyújtó több pontos reteszelés is. Kiváló hőszigetelésüknek köszönhetően, ezen kívül energiát takarítanak meg. Egy ilyen ajtó esztétikus névjegykártyája és biztonságot jelentő védőpajzsa lehet az otthonnak.” – tette hozzá Szujó László a Hörmann Hungária ügyvezetője.

 

A Hörmann termékei MABISZ által is bevizsgáltak, így a bejárati ajtók, illetve garázskapuk nem csak biztonságosak, de magas minőségűek is, ezért garantáltan megnehezítik az illetéktelen behatolók dolgát.

 

Doszpot Péter tanácsai a biztonságos otthon megteremtéséhez

 

  • Érdemes bonyolultabb zárat, reteszelést is magában foglaló ajtót választani, és ezt más védelmi rendszerekkel kombinálni! Ugyanis felmérések és tapasztalatok alapján kiderült, hogy a legtöbb betörő 5 perc próbálkozás után feladja, és továbbáll!

 

  • A bejárati ajtó lehetőleg erős (fém vagy kemény, tömör fa) anyagból készüljön, több ponton, vagy több zárral záródjon.

 

  • Ma már a legtöbb nyílászárót elektronikus védelemmel is fel lehet szerelni: vannak elemmel működő, egyszerű nyitásérzékelő berendezések, és olyan termék is, amely a nyitás alkalmával, éles hangot ad ki

 

  • A ház/lakás bejáratait érdemes megvilágítani mozgásérzékelő lámpával. Ha lehetőségünk van, biztonsági kamerát is szereljünk fel az udvarban

 

  • Soha ne hagyjuk a bejárati ajtó kulcsát egy külső, udvari rejtekhelyén (pl. lábtörlő alatt, ablakpárkányon, a virágládában)! A besurranók ezeket a helyeket nézik át először.
Hozzászólások
Bejelentkezés
Felhasználói regisztráció
Elfelejtett jelszó

Ha elfelejtette jelszavát, adja meg e-mail címét, amire küldünk egy egyszer használatos linket, amin keresztül meg tudja változtatni a jelszavát!