Mire érdemes odafigyelni építőipari gépek vásárlása során?

2015.05.18 10:06

A különböző építőipari vállalkozások sikeres működésének elengedhetetlen feltétele a munkavégzéshez szükséges géppark. A gépgyártás fejlődése lehetővé teszi, hogy a cégek igényeiknek megfelelően válogassanak a neves gyártók berendezései között, folyamatosan korszerűsíthessék építési technológiájukat. Az építkezéseken használt géppark bővítésének egyik módja egy új berendezés vásárlása, a másik pedig egy használt, de jól karban tartott gép beszerzése. A döntés a vállalkozás kezében van, az előbbi egy vadonatúj, akár több évtizedig is használható eszközt jelent, az utóbbi viszont költségkímélő megoldás. Bármelyik lehetőséget választjuk, számos beszerzési forrás áll a rendelkezésünkre. Új gépet vásárolhatunk márkakereskedőtől vagy több gyártócéget képviselő vállalkozástól. Ha nincs feltétlenül szükségünk új berendezésre, az egyik lehetséges megoldás egy használt építőipari gép vásárlása a Surplex oldalán vagy más hasonló honlapon.

 

A megfelelő berendezés kiválasztásánál több tényezőt kell figyelembe vennünk:

  • - Várható élettartam.
  • - Megbízhatóság, terhelhetőség.
  • - Alapfelszereltség, műszaki jellemzők, bővítési lehetőségek.
  • - Üzemeltetési költségek
  • - Kezelhetőség
  • - Garancia, szervizlehetőségek, alkatrész-ellátás.

surplex1

 

Az új és a használt gép előnyei és hátrányai


A fenti szempontok alapján mind az új, mind a használt gép vásárlásának vannak előnyei és hátrányai:


A döntés egyik legfontosabb kritériuma az ár. Itt kétségtelen a használt gépek előnye. A gépvásárlás nagy beruházást jelent, amely új berendezés vásárlása esetén hosszú idő után térül meg. Egy használt eszköz azonban alacsonyabb költségvetés mellett is beszerezhető.


Használt gép beszerzése esetében viszont magasabb szervizköltségre kell számítanunk. Végig kell gondolnunk, hogy érdemes-e használt eszközt vásárolni és fizetni a javítási költségeket vagy célszerűbb újat beszerezni. Ha a használt eszköz éves értékcsökkenése és az éves javítási költsége összességében alacsonyabb, mint az új eszköz éves értékcsökkenése, akkor érdemes használtat venni.


A berendezés fogyasztása is fontos szempont. Az új gépek fogyasztása – hasonló teljesítmény mellett – általában alacsonyabb, mint a régieké. A számítások elvégzésénél úgy kell eljárnunk, mint a javítási költségnél tettük: ha az értékcsökkenés + üzemanyagköltség értéke alacsonyabb a régi eszköz esetében, mint az újnál, kedvezőbb a használtat venni.


surplex1

 

Korszerűség. Az új gépek feltétlenül modernebbek, az a kérdés, hogy szükség van-e az általuk kínált funkciókra. Érdemes a lehető legpontosabban meghatározni, mire szeretnénk használni a berendezést, ehhez pedig milyen műszaki paraméterek szükségesek. Könnyen előfordulhat, hogy egy használt gép is képes lesz a megfelelő minőségben elvégezni a feladatot.


Felszereltség, kényelmi megoldások terén jobb szolgáltatásokat kínálnak az új gépek, azonban alaposan meg kell fontolnunk, ezek valóban elengedhetetlenek-e. Nem érdemes olyan funkcióért fizetnünk, ami nélkül jó színvonalon elvégezhető a munka. Itt még egy szempontot figyelembe kell vennünk: miután a használt gépek ára kedvezőbb, ugyanakkora költségvetésből egy jobb műszaki jellemzőkkel rendelkező eszközt vehetünk meg.Mikor jó megoldás egy használt építőipari gép?


A minőségi berendezés kiválasztása, akár új, akár használt munkagépről van szó, nagy körültekintést igénylő feladat. Nemcsak a gép teljesítményét, állapotát kell felmérni, gondoskodni kell arról is, hogy a későbbiekben a gép karbantartási és javítási munkálatai is elvégezhetőek legyenek, azaz megfelelő szerviz is rendelkezésre álljon.


Összességében elmondhatjuk, ha minőségi, de olcsó terméket szeretnénk, a vezető gyártók használt gépei hasonlóan jók, mint az újak. Ezen a területen meglehetősen széles kínálatból válogathatunk. A használt gépek ár-érték arányát tapasztalt szakértők által végzett értékbecslés biztosítja, berendezések ára azok állapotát és a piaci realitásokat tükrözi.


surplex1

 

Hozzászólások
Bejelentkezés
Felhasználói regisztráció
Elfelejtett jelszó

Ha elfelejtette jelszavát, adja meg e-mail címét, amire küldünk egy egyszer használatos linket, amin keresztül meg tudja változtatni a jelszavát!